Project Toekan

“Toekan” is een linoleum print die bestaat uit drie afdruk lagen in verschillende kleuren.

Omdat het mijn eerste linoleum print was met meerdere lagen heb ik op internet geprobeerd te onderzoeken hoe ik dit het beste kon doen, hier kon ik helaas niet zoveel informatie over vinden. Maar gelukkig kom je met zelf uitvogelen vaak heel ver!

De schets

Juist omdat ik dit nog nooit eerder gedaan had leek het me wel handig om van tevoren goed na te denken over de manier waarop ik dit ging uitsnijden.

Om inzichtelijk te krijgen hoe ik de lagen moest uitsnijden om ze goed op elkaar te laten aansluiten maakte ik een schets per laag. Op transparant papier tekende ik per laag welke kleuren ik wilde laten zien. Toen ik tevreden was over het resultaat ging ik aan de slag.

De eerste laag

Op de achtergrond wilde ik niet teveel drukte, maar helemaal effen vond ik ook weer wat saai. Ik besloot een blaadjes patroon uit te snijden. De ruimte waar andere kleuren zouden komen liet ik vrij.

Hier heb ik ervoor gekozen om de tak waarop de vogel zit te laten zitten in de achtergrond. Ik wilde eerst kijken hoe het eruit kwam te zien voor ik het weghaalde. Weghalen kan altijd nog, iets terug plakken wordt wat lastig.

De eerste druk deed ik op hetzelfde doorzichtige papier en het papier met de nog natte inkt drukte ik daarna direct over op het volgende stuk linoleum. Hierdoor maakte ik een precies passende kopie van mijn eerste laag, waarmee ik de volgende laag in de juiste maten kon uittekenen en snijden.

Bovenste laag uitsnijden

Ik bedacht me dat het handiger was om de derde laag als eerst uit te snijden, de tweede bestaat namelijk alleen maar uit details en kon ik dus later maken en aanpassen.

Ik heb de schets hier met een marker zwart gemaakt omdat de lijntjes van het potlood met de blauwe achtergrond niet zo goed te zien waren.

De details

De tweede laag vond ik het lastigst.

Omdat het losse onderdeeltjes zijn kun je niet heel goed zien of het past.

Uiteindelijk past hij niet perfect, maar ergens vind ik dat ook wel passen bij een linosnede. Mogelijk dat ik hier in de toekomst beter in wordt maar perfect zal het denk ik nooit worden.

Het resultaat

Als alles dan bij elkaar komt heb je ineens een geheel en blijkt het toch (als je maar netjes genoeg je papier op het lino-blok legt) redelijk goed te passen!

Ik ga uit de achtergrond denk ik nog wel de tak wegsnijden, ik vind het namelijk toch niet mooi hoe die er nu uitkomt.

Het (geduldig) netjes neerleggen vond ik nog het meest lastig, het afdrukken vind ik vaak sowieso het minst leuke aan het proces. Zeker als je het handmatig doet, je moet het geheel namelijk goed aandrukken om een mooi geheel te krijgen, wanneer je dit met de hand doet krijg je gemakkelijk verschuivingen in het papier.

Na dit experiment weet ik een paar dingen zeker:

  • Het kost best wat moeite om een (goede) linosnede te maken met meerdere lagen.
  • Dat gaat me zeker niet tegenhouden de volgende keer.
  • Goed uitdenken van de verschillende lagen helpt om de linosnede makkelijker uit te kunnen werken.

0 reacties op “Project ToekanVoeg die van jou toe →

Reageer